tisdag 14 november 2017

Näringsidkare och annat folk i Alby (2) – Porsbyn nr 1 (Ovansjö 33:2)



Porsbyn No 1, det var den första tomt som styckades av från stamfastigheten Ovansjö Nyhemman No 1. Ursprunglig fastighetsbeteckning var Ovansjö Nyhemman 1:2. Köpare var handlaren Johan Erik Rodenius  som var dalmas, men han hade en tid varit verksam som handlare i Östavall. Han registrerade sin handelsrörelse den 22 juli 1898. Att den fastigheten valdes först var naturligt för en person som avsåg att bedriva handel. Den låg ju strategiskt väl placerad efter vägen mellan Ånge och Haverö och inte så långt ifrån Alby station. Han marknadsförde bland mycket annat en sårbalsam kallad ”Erodén” som han sade sig ha uppfunnit. Den var enligt Rodenius ”ett beprövat och erkänt läkemedel för följande åkommor, nämligen: bensår, liggsår, frostskador, åderbråckssår, skärsår, ridsår, brännsår, skoskav, klåda, nariga och spruckna händer, eksem, såriga bröstvårtor m.m.” Den 22 juni 1901 försattes Rodenius i konkurs.




















Den 5 sep 1902 köptes fastigheten av Anders  Persson Forsberg, han  hade tidigare varit verksam som skräddare i Östavall och fortsatte sin verksamhet i Alby. Vid den tiden fanns fyra byggnader på fastigheten. Han hyrde även ut en lokal till Tekla Hildigard Hellström som var född i Adolf Fredriks församling i Stockholm den 17 februari 1871. Hon arbetade som fotografbiträde i Stockholm från 1890. 1899  etablerade hon en egen fotofirma. Hildigard Hellström flyttade till Alby 1901 och blev kvar till 1918 då hon flyttade till Arboga.  

























Samtida med Hildegard Hellström var även fotografen Otto Hellberg, rörelsen etablerades i Järpen 1895. Otto Hellberg kom till Alby 1899, var han hade sin atelje har dock inte gått att utröna. Som fotograf i Alby verkade även Per Johan (John) Forsberg som var son till Anders Persson Forsberg och han var född  i Färila 1874. 


1903 kom John Forsberg till Alby första gången. Ett och ett halvt år stannade han innan han flyttade till Haverö. Han flyttade tillbaka från Haverö 1910. Blir kvar i Alby till 1931 då han flyttar till Rätan.

I början av 1930-talet förvärvar trävaruhandlaren och Kronojägaren Jonas Edvard Eriksson fastigheten. Därefter kommer Ludvig Lindell som ägare. Han har en rumsuthyrning som i folkmun kallas ”Juckebo”och upplåter även en lokal till brottarklubben.                                                           


Stefan Hägglund, 2016




Alby, Porsbyn nr 1 idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar