torsdag 24 november 2016

Hillevi Öberg - musiker och kapellmästare från Ö i Borgsjö

Den spännande historien om Hillevi Öberg från Ö i Borgsjö kommun rullas upp om en vecka när publiken i Ånge Folkets Hus får följa den fascinerade, tragiska och roande historien om Hillevi som försöker dra sig fram som musiker samtidigt som hon som ung änka med två små barn kämpar för att få ekonomin att gå ihop. Folkmusikern Emma Ahlberg-Ek från Sundsvall med medmusiker framträder i Ånge Folkets Hus 30/11 kl. 19.00 med musik- och berättarföreställningen ”En hyllningskonsert till Hillevi”.


Hillevi Öbergs föräldrahem



















Det här är början på historien. Hillevi föddes i Ö i Borgsjö, nuvarande Ånge kommun 1897 som nummer tre och yngst i syskonskaran. Modern hette Johanna (Hanna) Olivia Winroth och kom från Helgum i Ångermanland. Fadern hette Olov Mikael Öberg f. 1853 i Ö, Borgsjö. Vem som lärde Hillevi att spela fiol är oklart. Möjligen kunde modern spela fiol och överförde kunskaperna till Hillevi och hennes äldre bror Valdemar (f. 1887). Vi vet att Hillevi fick sin första fiol genom den lokalt kände fiolbyggaren i Olof Bergman i Sillre Södra.  




















Som ung spelade Hillevi ibland vid tillställningar i Johannisbergs pampiga IOGT-lokal som låg ett par kilometer från barndomshemmet i Ö. Ibland framträdde hon tillsammans med brodern Valdemar, ibland med Eivin Lagergren från Sörhångsta som skulle låta tala om sig som musiker vid filmen.
1916 ställde Hillevi som artonåring upp i en spelmanstävling i stadshuset i Sundsvall tillsammans med ett trettiotal manliga spelmän. Hillevi gjorde bra ifrån sig, fick ett tredjepris och ett mycket positivt omdöme av initiativtagaren till tävlingen K P Leffler. Leffler tecknade upp eller fick av Hillevi vid tillfället fyra låtar som återfinns i Lefflers uppteckningar av folkmusik, företrädesvis från Ångermanland.


















Vid den här tiden hade Hillevi träffat Knut Brodin från Undersåker och de gifte sig vintern 1918. Här fortsätter den fascinerande historien om Hillevi som tar oss till Tyskland, till Iggesund, Boden och Kiruna. De som kommer till konserten 30/11 får veta mer om Hillevi. En fantastisk konsert som fick långa och stående ovationer när den gavs i Sundsvall för någon månad sedan.



Emma Ahlberg-Ek och hennes musiker hyllar Hillevi Öberg.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar