måndag 19 oktober 2015

Fria skolluncher

I Sverige började fria skolluncher införas fr.o.m. 1946. År 1951 konstateras att samtliga kommuner i Medelpad erbjuder fria/skattefinansierade lunchmåltider för alla barn. Tidigare hade i vissa skoldistrikt förekommit s.k. grötfrukost för fattiga barn. Införandet av skolmåltidsreformen underlättades av att statsbidrag utgick till skoldistrikten för ändamålet. 


Skolmatsal i Bolbyskolans nya del
















I Publikationen Medelpads folkskolväsende intill år 1952 konstaterar man att skolorna i Östavall och Erikslund i västra Medelpad hade modernt utrustade kök för måltidsverksamheten. Det var dock lite si och så med utrustning och lokaler på övriga håll i starten. Man hade tagit i bruk en f.d. lärarbostad, ibland korridorer, ibland uttjänta skollokaler eller oinredda vindar. Ibland hyste man in sig i hemvärns- eller militärbaracker eller samlingslokaler.
I de små skolorna kunde maten lagas till på vedeldade spisar. I något fall saknades vattenledning. Vatten till tillagning och disk måste bäras in och värmas på spisen. Något primitivt och tungarbetat på somliga håll men alla barn fick skollunch.

1951 fanns det följande skolor i Haverö: Överturingen, Vallen, Kölsillre, Östavall och Byberget. I Borgsjö fanns skolundervisning i Alby, Ånge, Grundsjön, Hallsta, Näset, Borgsjöbyn, Östby , Erikslund och Ede. I Torps kommun fanns skola i Ljungaverk, Fränsta, Torpshammar, Johannisberg, Gullgård. Finsta, Hjältan, Flata, Nordanede, Naggen, Hjältanstorp, Djupröra, Lillmörtsjön och Finnsjön.


Skolbussen har anlänt till skolbarn från Torp.


Det är 64 år mellan skolmatsedlarna här nedan. Idag är det naturligt med vegetariska alternativ och grönsallader. 1951 fick man i bästa fall vikålssallad med lingonsylt eller uppkokta grönsaker. Inlagd sill eller stekt salt sill utsätter man inte eleverna för idag. Bulgur, quinoa, falafel, couscous och pasta var okända fenomen 1951. Den enda pasta som serverades förr var makaronipudding eller stuvade makaroner.1951 gick man i skolan även på lördag. Man gick inte hela dagen och kunde därför få nöja sig med lättare lunch som mannagrynskaka med saftsås, havresoppa med russin m.m. Jag har inte nämnt fiskbullarna. De var obligatoriska i 1951 års skolmatsedel men återfinns dock inte i det här exemplet som är en standardmatsedel för sex veckor varav tre presenteras här parallellt med Minervaskolans matsedel 2015 för tre veckor. 


Skolmatsedel 1951 och 2015

Vecka I


Måndag 
1951:
Mannagrynskaka med saftsås

2015:
Köttgryta med potatis/ Vegogryta med ostcreme, potatis
Tisdag
1551:
Kålsoppa och ostsmörgåsar

2015:
Kokt torsk med ägg och persiljesås, potatis/ Vegetariska biffar med bulgur och majsyoghurt
Onsdag
1951:
Köttfärs, stuvad vitkål, potatis

2015:
Lasagne Verona
Torsdag
1951:
Kokt fisk med persiljesås, potatis

2015:
Potatis och purjolökssoppa/Pannkaka med sylt och grädde
Fredag
1951:
Pepparrotskött, potatis

2015:
Färs á la Lindström, sås och potatis/Falafel med gyllene quinoa
Lördag
1951
Klappkräm, rabarber- eller blåbärskräm

Vecka II


Måndag
1951:
Blodpudding med lingon

2015:
Stekt falukorv och stuvade makaroner/Sojabiffar med örtsås
och couscous
Tisdag
1951:
Grönsakssoppa med smörgåsar

2015:
Chili con carne med ris/ Chili con qourn med ris
Onsdag
1951:
Köttgryta

2015:
Viltskavsgryta, ris och blåbärsaioli/ Vegogryta med kikärter
och bulgur
Torsdag
1951:
Inlagd sill med potatis        

2015:
Stekt torsk med spenatstuvning och potatis/ Tofuröra med spenat och fullkornsris
Fredag
1951:
Kokta grönsaker med korvstuvning

2015:
Kyckling på ratatouillebädd med ris el. potatis/ Quorn på ratatouillebädd
Lördag
1951:
Risgrynsgröt eller risgrynskaka med saftsås

Vecka III


Måndag
1951:
Stekt falukorv med stuvad vitkål alt. Makaroner eller makaronipudding

2015:
Falukorv med potatismos/ Sojakorv med potatismos
Tisdag
1951:
Köttsoppa med ostsmörgåsar

2015:
Kycklinggryta med ris el. potatis/ Kikärtsbiffar, morotzatsiki och ris
Onsdag
1951:
Stekt salt sill med lök och potatis

2015:
Panerad fisk, remouladsås och potatis/ Couscouspytt med örtdressing
Torsdag
1951:
Pölsa med rödbetor

2015:
Rotsakssoppa, Pannkaka med sylt och grädde/ Vegetarisk rotsakssoppa med sojafärs
Fredag
1951:
Kalops, potatis, vitkålssallad med lingon

2015:
Köttfärs i ugnen med lingonsås och potatis/Pastagratäng med aubergine
Lördag
1951:
Havresoppa med plommon eller russin





1 kommentar:

  1. Det var roligt att få se vilken mat som serverades 1951. Det året gick jag i det som nu kallas Bolbyskolan, klass 4 och 5. Mina lärare hette Aina Strand och Mårtensson(?). Innan matsalen byggts fick vi ta med matsäck hemmifrån och sitta och äta i korridoren.
    Med hälsningar
    Lars Pålsson
    larsp@telia.com

    SvaraRadera