söndag 29 maj 2016

Bysnillen i Gissjö, Torp (2) - Alfond Dahlin 1896-1968

Alfond  föddes  1896  i en backstuga på Höglunds i Östra Gissjö, ett utskifte under Skalshällans stup. När han var nyfödd flyttade markägare m. fl. stugan som stod i vägen för planerad gruvbrytning. På berget vid Gissjö skola, reste de grundstenarna och lade ut tomtvarvet till familjens nya stuga. Resten av stugan fick Dahlins bygga upp själva.  Över vintern fick de bo i en stuga i dalen bakom berget. Stugan på berget står idag övergiven och förfaller.

Alfond var ett bysnille med ytterst knapp skolgång bakom sig. Han var vetgirig och lärde sig läsa tidigt och förkovrade sig på egen hand i matematik, fysik, kemi, ellära, tyska språket m.m. Ryktet om Alfonds  kunskaper och kompetens nådde chefen på Ljungaverkfabrikens forskningslaboratorium. Utan formella meriter anställdes han på laboratoriet och skötte sig bra. Så småningom undrade chefen om Alfond inte kunde klä sig lite mer tjänstemannamässigt som de övriga på arbetsplatsen. Han skulle även få hjälp med ekiperingskostnaderna. Detta föll inte Alfond i smaken, han gick hem från arbetet och återvände inte trots chefens försök till övertalning. Alfond försörjde sig sedan med kolvedhuggning, dikesgrävning, flottning, lagning av radioapparater, motorcyklar m.m. och var bönderna i trakten behjälplig med diverse tjänster.

Alfond lärde Robert Lundholm som nioåring att linda transformatorer. Det blev en elektrisk lödkolv, en transformator till kostängslet. Det blev också en batteriladdare av en generator och en liten 3-fas motor. Delarna har Robert  kvar ännu (se foto nedan). Det blev en del annat också. Alfond blev Roberts vän och mentor under dennes studier till ingenjör.

En dag skrek Alfond i radion: - Gissjö byamän ska samlas för det är skogsbrand (var det brann minns Robert inte). Han blev åtalad av radiotjänst för att ha gått in på radiotjänst frekvens och sänt detta meddelande men blev friad av tingsrätten med stöd av byamän, försäkringsbolag och brandkår. Denna man finns det bara gott att säga om menar Robert. Ett fattigt och strävsamt liv hade han  men hade en stolthet över sina kunskaper. Brist på social smidighet låg honom kanske i fatet och bromsade hans ambitioner. Ett lokalt geni från Skolberget var han och lämnade sönerna Erik, Lennart, dottern Elna och frun Ebba efter sig när han gick bort 1968.

Dottern Elna fick i sin ungdom arbete som aupair i Schweiz. Hon träffade sin blivande man under tiden i där och kom för första gången hem till Gissjö för att visa upp sin fästman. Hon såg honom nästan inget under fyra veckor. Han och Alfond hade hur trevligt som helst tillsammans. Alfond talade tyska som en infödd och deras intressen sammanföll. 


Berättat av Robert Lundholm


Alfond Dahlins stuga på skolberget i Gissjö.





















Batteriladdaren som Alfond hjälpte Robert att tillverka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar