onsdag 12 augusti 2015

Felix Vikström från Parteboda gav namn åt en stråkkvartett i Michigan

Alla stannade inte kvar. Några hade drömmar som sträckte sig utanför det som var här och nu. Andra såg sig tvungna att lämna hem och släkt för ett bättre liv. Felix Vikström från Parteboda var en av dem. Han föddes 1909 och emigrerade till USA 1929. Var det arbetslöshet eller usla och dåligt betalda anställningar som låg bakom beslutet? Var det drömmar om ett annat liv? Vem vet? Han spelade fiol och hade ett stort musikintresse som han tog med sig på resan. Hemmavid lämnade han efter sig några låtar bl.a. en polkett.
I staterna gick det tydligen bra så småningom. Han hamnade i Flint, Michigan och arbetade som ”metal pattern maker” på bilfabriken Buicks utvecklingsavdelning, där han var verksam till sin pensionering 1967.
Han började tillverka stråkinstrument 1953 och blev medlem i Violin Society of America 1975. Felix var en skicklig instrumentmakare och fick flera utmärkelser för sina instrument och han tillverkade samtliga instrument till en lokal stråkkvartett, som av tacksamhet för detta kallade sig Felix Wickstrom String Quartet.
Felix dog 11 juni 1983 och efterlämnade fru men tydligen inga barn. I minnesrunan nämndes att han hade kusiner både i staterna och hemma i Ånge.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar