onsdag 19 augusti 2015

Turistreklam för Borgsjö anno 1900

Nils Peter Ödman (1838-1911), var född och uppväxt i Åmål. Han kom sedan att verka som lektor vid läroverket i Gävle 1877-1905. Han tillhörde Namnlösa sällskapet och skrev vers och prosa, en hel del reseskildringar bl.a. om en rundresa från Gävle-Storvik-Ånge med avstickare till Sundsvall och Härnösand. Tillbaka till Ånge och vidare till Östersund-Åre-Trondheim och sedan tillbaka igen till Gävle. Nedanstående översvallande skildring av Borgsjöbyn och Bergåsen från tågfönstret finns i SVENSKA MINNEN OCH BILDER/VALDA SKRIFTER af N P Ödman, tryckt 1900. Resan genomfördes något år före 1890. 

… i mitt tycke är den vackraste på hela resan från Storvik. Det är en öfverraskande syn, ty den kommer plötsligt, just när ni tycker, att landskapet börjar bli något enformigt. Tåget har redan saktat något, ni närmar er stationen Erikslund. Titta då ut genom fönstret till vänster och den tafla, ni ser framför er och rätt nära, är den jag menar. Det är ett enstaka, präktigt berg, resande sig till betydlig höjd på andra sidan af en täck liten insjö, vid hvars strand ni rullar fram, och nederst vid bergets fot, invid kanten av sjön, ligger den nättaste lilla by med sin kyrka i midten och sticker af riktigt vackert mot det mörka, höga berget och det blå vattnet. … brytningarna i denna tafla väckte minnen från Rhenstränderna eller, kanske än mer, från det med vårt land mer besläktade Skottland, …

… en mycket städad profryttare i tvål, som liksom jag var mycket förtjust i stället, men af en hel annan anledning: han hade nämligen, till en landthandlare där i den vackra byn nyligen sålt kopiöst med tvål, efter hvad han med stor belåtenhet berättade.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar