fredag 14 augusti 2015

Landsfiskalkontoret i Ånge tidigt 1930-tal

1918 i mars månad efterträdde Erik Viktor Ångman Ludwig Löwenstein som flyttat till Långsele. I samband med omorganisation av kronolänsmansorganisationen blev E .V. Ångmans tjänstetitel landsfiskal. Landsfiskalämbetet fanns kvar till 1965 då polisen förstatligades. Ångman var son till Andreas Ångman i Magdbyn, hemmansägare och gästgivare.
1918-1964 hade landsfiskalen, vid sidan av polisiära arbetsuppgifter, ansvar för utmätningsfrågor på landsbygden. Utsökning och indrivning av restskatt utgjorde stor del av hans och hans medarbetares arbetstid fram till 1947, då källskatt infördes, d.v.s. att arbetsgivaren övertog ansvaret att betala in preliminär skatt. 1947 infördes också personnummersystemet för att bl.a. underlätta källskattesystemet. Tidigare hade varje person med inkomst ansvar att själv sköta inbetalning av skatt.

Fotot på landsfiskalkontorets personal i Borgsjö kommun är taget i början av 1930-talet på våren. Polisman Wikström i Alby, på fotot tredje man från vänster, var känd för att nitiskt jaga hembrännare och leta hembränningsapparater ute i skogen. Det finns foton på honom där han stolt poserar vid beslagtagna apparater.

Fjärdingsmännen var kontrakterade på fyra år. De var inte uniformerade men bar uniformsmössa. Fjärdingsmannen Anton Elfvén tyckte det var måttligt roligt att betjäna vid indrivning av restskatter och andra skulder. Det här var på 1930-talet och folk hade det knapert och ojämnt med arbete. Ångman var hård och föreslog ofta utmätning i stället för avbetalningsplaner, om det överhuvudtaget förekom. I värsta fall kunde det bli auktion på lösöre och hus om man låg efter rejält med restskatt och inte kunde betala.

Landsfiskalkontoret låg på Köpmangatan och Ångman hade också sin bostad på samma gata. Arrestlokalen låg inte i landsfiskalhuset utan fanns på baksidan av Handelsbankens hus strax efter järnvägskorsningen på Köpmangatan. Den legendariske ångebon Olle Westin brukade ofta tjänstgöra som arrestvakt.

Fr v: okänd, landfiskalsassistent Sandström (flyttade till Ångermanland),
polisman Wikström i Alby, fjärdingsman Anton Elfvén, landsfiskal Ångman, okänd fjärdingsman, samt Dalsjö polisman i Ånge.


Finkan i Ånge på baksidan av Handelsbankshuset på Köpmangatan.


Köpmangatan i Ånge på 1930-talet. På baksidan av Handelsbankshuset fanns arresten. Längre fram på gatan fanns landsfiskalkontoret (ej synligt på fotot).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar