torsdag 24 september 2015

På 1830-talet kan man tala om att det fanns varg

På 1830-talet fanns det förskräckligt mycket varg i skogarna i Borgsjö. Det gick inte en dag utan att fäbodjäntorna måste slåss  med de där odjuren. En morgon när bopigorna på Granboåsen återvände till vallen, hade vargen under natten tagit arton smådjur.

En natt något senare vaknade fäbodjäntorna av att fåren sprang och bräkte runt fähuset. Då de tittade efter såg de att två vargar hade tagit sig in bland fåren och de brydde sig inte det minsta om att bopigorna skrek och hoade. En av flickorna kastade en bilyxa mot vargarna som då sprang undan. Men de sprang inte långt utan satte sig ned i närheten och ylade. Då svarade det med ylande bort över bergen och inifrån skogen. Så fullt av vargar var det i trakterna.

En höst kom det åtta vargar intill gärdesgården där kreaturen vistades. En av vargarna var så djärv att den hoppade in i inhägnaden och snappade åt sig en killing. När vargen skulle ta sig tillbaka ut igen tappade den killingen som bopigan snappade åt sig. Killingen klarade sig utan större men från äventyret.

Det sas till och med att vargarna en gång åt sig in genom gödselgluggen till gethuset på en bondgård i Sillre. Dagen efter fanns det bara huvudena kvar av getterna i bindslena.


Källa: Uppteckning av Levi Johansson 1908 efter Marg. Persdotter, Granboda f. 1827


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar