torsdag 3 september 2015

Kvarnen i Hallsta

Det har funnits en kvarn i Hallstaströmmen. Kvar idag finns endast fundamentet av betong och stenar som är rester av stenkistor till inloppet.  Kvar är däremot kvarnstugan uppe vid gamla byavägen.
Ulrik Engman, f. 1923, kommer ihåg när han som ung grabb följde med sin far till kvarnen i Hallsta. Det här måste ha varit tidigt 30-tal. Problemet med transporterna till och från kvarnen var den kraftiga lutningen ner till kvarnhuset. Det var besvärligt för hästarna då lasten tryckte på utför om man inte hade s.k. bakgjord på hästen. Sedan fanns det inget utrymme att ta fart med det tunga lasset när man skulle hämta mjölsäckarna efter nån dag. Den mjölnare som fanns i Hallsta när Ulrik var ung hette Melker Bergström, som hade tagit över kvarnen efter C E Holmgren. Det fanns en kvarn i Hallstaströmmen så tidigt som 1840.

I Ljunga Älvs Flottningsförenings (LÄF) arkiv finns handlingar som rör kvarnen i Hallsta. Ägaren till kvarnen begärde 1924 ersättning för skador som skett på kvarnen i samband med flottningen. Ägaren hävdade att kronhjulet till kvarnen skadats så att det måste bytas ut. De syningsmän som utsågs ansåg det inte bevisat att virket skadat kvarnen. LÄF ansåg vidare att det inte var självklart att de var tvungna att hålla vålgrind d.v.s. ett galler som förhindrade större föremål, som kvistar och stockar att ta sig in i kvarnen. LÄF hade reparerat intagsdammen 1917 och 1919-1920. I en skiöljedom 1937 ålades LÄF att betala en tredjedel av aktuella reparationsarbeten på kvarnkistan. Trots reparationer tog vårfloden överbyggnaden på stenkistan. Kvarnägaren påstod att skadorna berodde på att man stenat igen en fyra meter bred sluss i en damm belägen mellan Hallstaholmen och Hansénholmen. Dammen hörde till ett gammalt fiskhus som raserats.

Enligt handlingar ska kvarnen ha brunnit 1939. Enligt Thore Mattsson, Hallsta köpte Melker en kvarn i Njurunda som monterades ner och byggdes  upp igen i Hallsta. Till kvarnen hörde en generator som gav lyse till kvarn, kvarnstuga och ladugård. Själva kvarnen var fortfarande vattendriven.

En uppgörelse mellan LÄF och kvarnägaren gjordes 1940. LÄF utförde och bekostade reparation av intagskistan och ägaren skulle avstå från krav på tidigare uppkomna skador på intagskistan.
Ångefallens Kraft AB köpte kvarnen 1956. Kvarnbyggnaden såldes till Einar Wiklund i Parteboda som rev kvarnen 1959 och återanvände delar av byggnaden till ett foderförråd i Parteboda.

Källor:
Borgsjöbygden 2009
Nordberg, Perola. Ljungan. Vattenbyggnader i den näringsgeografiska miljön 1550-1940, 1977, s. 542-543.
Intervju med Ulrik Engman, Hallsta 2015-05-25



Kvarnstugan

Kvarnen före branden 1939

Kvarnen efter branden

Karta 1928 över Hallstaströmmen och kvarnen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar