fredag 12 februari 2016

ALBYS HISTORIA (del 2) - Industrisatsningen

Mittag-Leffler insåg att elektriciteten var framtiden och att det därför var bråttom att tillförsäkra sig kontroll över så många vattenfall han hade råd med. Gösta Mittag-Lefflers yngste bror, Artur Leffler beger sig 1897 ut på en rundresa i Norrland och köper upp ett antal vttenfall i Ljusnan, Ljungan och Umeälven. Den 30 augusti 1897 köpte Artur Leffler forsen Svarveln jämte grund och stränder samt ett skogsskifte väster om forsen, ett område som totalt var lite drygt 22 hektar stort, av bönderna i Ovansjö. Han betalade 15.000 Kr för vattenfallet och 5241 Kr och 77 öre för skogsskiftet 
Hur fallen skulle utnyttjas hade Mittag-Leffler inte bestämt sig för.  Han förhandlade ett tag med några kemisk-tekniska företag i Schweiziska Schaffenhausen och erbjöd dem att köpa fallet i Ljungan för 200.000- 300 000. Till slut bestämde han sig för att satsa på att själv bygga upp en elektrokemisk industri vid Alby Järnvägsstation.

Alby järnvägsstation



















Urklipp från Östgötaposten den 22 oktober 1897.

























Att det blev Svarveln vid Alby Station som skulle byggas ut först berodde naturligtvis på närheten till järnvägen. Det var ju ansenliga mängder byggnadsmaterial som skulle transporteras till området vid etableringen. Järnvägen behövdes ju även till transport av råvaror till industrierna och färdiga produkter därifrån när driften kom i gång.
 Docenten vid Tekniska högskolan i Stockholm, Gunnar Cassel, sålde i december 1897 nyttjanderätten i Sverige till sin uppfunna metod att genom elektrolys tillverka kolsyrat kali, det vi idag kallar kaliumklorat, till Gösta Mittag-Leffler för 20.000 Kr kontant  plus 3/8 av aktierna i Alby Elektrokemiska Aktiebolag som var under bildande. 
Då kraftverken vid den tiden endast kunde producera likström med relativt låg spänning, som vid längre överföringssträckor medförde stora energiförluster, var det nödvändigt att förlägga energikrävande industri i direkt anslutning till vattenkraftverken.
Måndagen den 17 jan 1898 hölls en konstituerande bolagsstämma på Hamburger Börs i Stockholm där Alby Vattenfalls Aktiebolag och Alby Elektrokemiska Aktiebolag bildades. Aktiekapitalet i Alby Elektrokemiska bestämdes till 800.000 Kr, Cassel ser därmed ut att få 320.000 Kr för sin uppfinning.    När etableringen i Alby planerades insåg man direkt att den energimängd som skulle utvinnas i kraftverket vida översteg vad kloratfabriken behövde. Det fanns därmed utrymme för ytterligare produktionskapacitet.  I mars samma år konstituerades därför ytterligare ett bolag med samma intressenter, det var Alby Calciumcarbid Aktiebolag. Bolagets syfte var att ”tillverka och driva handel med calciumcarbid”
Som Verkställande Direktör i de tre Alby-bolagen valdes Gösta Mittag-Lefflers yngre bror Artur Leffler.


                                                                                                          
















Artur Lorens Olof Abraham Leffler föddes 1854 i Fågelås, Skaraborg, ingenjör, som bland annat skrev ett par böcker om träslöjd. Han var svensk generalkommissarie vid världsutställningen i Chicago 1893. 1898-1901 var han Verkställande Direktör i Alby Vattenfalls Aktiebolag, Alby Elektrokemiska Aktiebolag och Alby Calciumcarbids Aktiebolag. Artur Leffler var fram till 1918 VD för Umeå Vattenfalls AB. Han avled i Stockholm 1938.

Stefan Hägglund

2 kommentarer:

  1. Vet man vilket år fotot på järnvägsstationen är taget, och vilka som är med på fotot?
    Mvh
    Katarina Pettersson

    SvaraRadera
  2. Fotot är från väldigt tidigt 1900-tal.Perrongen verkar fortfarande vara av trä. Personerna okända.

    Stefan

    SvaraRadera