måndag 15 februari 2016

ALBYS HISTORIA (del 5) - Alby Elektrokemiska AB "Kloraten"

Bolagets syfte var att ”vid Alby järnvägsstation i Medelpad upprätta en elektrokemisk fabrik, drifven med vattenkraft för tillverkning af kolsyradt kali efter en af docenten Cassel uppfunnen metod”.
I mitten av 1898 var bygget av fabriken igång, arbetare från Sveriges alla hörn hade strömmat till och bygget gick i rasande fart. I slutet av 1899 började inkörningen av fabriken. Men problemen hopade sig, både tekniska och ekonomiska. Mittag-Leffler tog för den fortsatta finansieringen upp ett antal nya lån, det gällde bland annat 300.000 Kr i Kristianstads enskilda bank och 150.000 Kr i Sundsvalls bank på egen risk för att säkra driften vid kloratfabriken. 
I början av november rämnade, som tidigare nämnts, ett turbinrör i kraftverket och en av generatorerna som levererade elkraft till fabriken skadades så svårt att den inte kom i drift förrän efter flera månader. I samband med den händelsen skrev Aftonbladet att produktionskapaciteten i Albyfabrikerna reducerats väsentligt. Mittag-Leffler bad sin bror Artur, som var VD för Albybolagen, att författa en dementi och samtidigt ge tidningen lite ”sentionella detaljer som intressera allmänheten”, för att minimera risken för kursfall. De ekonomiska problemen ökade trots detta och ett ytterligare tillskott på 500.000 Kr var av nöden. Vid årsskiftet 1900/01 var läget så kritiskt att Mittag-Leffler oroades över att hans Djursholmsvilla kanske måste säljas och att hans praktfulla boksamling skulle spridas för vinden och att alla ”förhoppningar om att få grunda en matematisk institution skulle slås i spillror”.
På våren 1901 försökte Mittag-Leffler  få till stånd en nyemmission, men det misslyckades. Under hösten 1901 inleddes förhandlingar med Kristianstads enskilda bank. Förhandlingarna mynnade i att banken som största fodringsägaren övertog majoriteten av aktiekapitalet i Alby Vattenfalls Aktiebolag, och samtliga skulder i de tre Albyföretagen som kontrollerats av Mittag-Leffler. Därmed hade Mittag-Lefflers ekonomiska ansvar för Albyprojekten avslutats.
Banken rekonstruerade bolagen på så sätt att Alby Elektrokemiska Aktiebolag trädde i likvidation och köptes av det nybildade Alby Kloratfabriks Aktiebolag med vattenfallsbolaget som huvuudägare och  ett aktiekapital på 770.000 Kr. Den nya styrelsen för kloratfabriken bestod förutom av vattenfallsbolagets styrelse,  kommersrådet  J. Th. Pihlgren,  hovrättsrådet F. Kallenberg och grosshandlaren E. Öhman Jr,samt även av bankdirektör L. Aurell och ingenjör K.A. Lagerqvist.

1903 arrenderas kloratfabriken av Jönköpings och Vulkans Tändsticks  AB. Arrendet pågår till 1911, då tändsticksbolaget, som sedermera blev Swedish Match, köper kloratfabriken och bildar Alby Nya Kloratfabriks AB. 1946 börjar tillverkningen av natriumklorat, som numera är huvudprodukten. Från 1959 och fram till mitten av 1970-talet skedde i olika omgångar omfattande om- och tillbyggnader i fabriken. I slutet av 1980-talet börjde en serie ägarbyten, Swedish Match köps av Stora 1988, Stora köps av Nobelkoncrnen 1990 och slutligen köps Nobel av Holländska Akzo 1993. Kloratfabriken ingår därmed för närvarande i Eka Chemicals.

Stefan Hägglund






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar